Naturalna witamina C
Witamina C to jedna z najważniejszych witamin dla Twojego organizmu, Dlatego, musisz dostarczyć ją z zewnątrz, ponieważ ludzkie ciało jej nie wytwarza. W postaci naturalnej jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna i tania. Biorąc pod uwagę swoje nawyki żywieniowe pamiętaj o zbilansowanej diecie bogatej właśnie w naturalną witaminę C.
By w pełni wykorzystać jej naturalne właściwości i aby Twój organizm przyswoił ją w jak największym stopniu, warto byś wiedział, że naturalna witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i podczas gotowania dochodzi do sporej jej utraty z warzyw czy owoców.Świetnym rozwiązaniem może być gotowanie na parze.
Obróbka termiczna nie służy witaminie C, ale czy tylko w taki sposób? Produkty naturalne zbyt mocno poddane nie tylko obróbce termicznej, ale także mechanicznej, jak: przecieranie, miksowanie, blendowanie tracą ją. Najbezpieczniej więc dla witaminy C jest jej „przerabianie” i przechowywanie poprzez kiszenie lub mrożenie.
Naturalna witamina C – gdzie jest jej najwięcej?
Znajduje się ona nie tylko owocach czy warzywach, ale także w roślinach zielnych (leczniczych) a nawet nabiale, rybach i mięsie.
W 100 g świeżego produktu –
1. Witamina C w warzywach:
- nać pietruszki: 269 mg,
- papryka: 125-200 mg,
- brukselka: 65-145 mg,
- kalarepa: 70-100 mg,
- brokuły: 65-150 mg,
- kapusta: 35-70 mg, (świeża w sezonie, a poza nim jako kiszona włącznie z sokiem), kiszenie nie pozbawia kapusty cennej witaminy C,
- kalafior: 37-70 mg,
- szpinak: 40-84 mg,
- fasolka szparagowa: 25-30 mg,
- rzodkiewka: 25 mg,
- sałata: 12-30 mg,
- pomidory: 5-33 mg; jeden duży pomidor o wadze ok. 180 g może pokryć aż w 60% dobowego zapotrzebowania na witaminę C,
- młode ziemniaki: 20-33 mg.
2. Witamina C w owocach:
- dzika róża: 250-800 mg,
- czarne porzeczki: 150-300 mg,
- truskawki: 46-90 mg,
- kiwi: 84 mg,
- cytrusy (grejpfruty: 30-70 mg, cytryny: 40-60 mg,
- pomarańcze: 30-50 mg), choć pamiętaj , że te owoce są silnie uczulające,
- porzeczki czerwone: 26-63 mg,
- agrest: 25-40 mg,
- maliny: 19-37 mg,
- jabłka (głównie antonówki): 0,5-20 mg,
- gruszki: 4 mg,
- śliwki: 5 mg,
- banany: 7-14 mg,
- orzechy włoskie: 3 mg.
3. Witamina C w roślinach zielnych (LECZNICZYCH):
- rokitnik: 900 mg,
- pokrzywa: 600 mg,
- szczypiorek: 524 mg,
- igliwie sosny i świerka: 150-250 mg,
- kiełki lucerny: 200 mg,
- owoce głogu: 160-180 mg,
- owoce jarzębiny: 100 mg.
4. Niewielkie ilości witaminy C znajdziesz także w:
- – nabiale: 1-2 mg,
- – rybach: 3 mg.
- – mięsie i jego przetworach: do 2 mg, podrobach (wątróbki drobiowe, nerki).
5. Dlaczego powinieneś wybrać naturą witaminę C?
Ponieważ utrzymuje się ona dłużej w organizmie. Ma to dużo korzystniejsze i lepsze działanie niż syntetyczna witamina C.
Przede wszystkim powinieneś się zdrowo odżywiać, korzystając z dobroczynnych mocy natury.
Ecolife4u.pl poleca:
https://www.ecolife4u.pl/sklep/suplementy-diety/1607-kids-vitek-120kaps-tib–5905344040680.html
https://www.ecolife4u.pl/sklep/suplementy-diety/1606-kids-omega-3-120kaps-tib–5905344040673.html
Czytaj tez:
https://zyjzdrowoikolorowo.pl/dlaczego-warto-uzywac-kolendry/
https://www.ecolife4u.pl/co-moze-pomoc-skutecznie-wyleczyc-adhd-u-dzieci/
https://www.ecolife4u.pl/magnez-dla-dzieci/
https://www.ecolife4u.pl/witamina-c-dla-dzieci/
Uściski
Beata Tymińska,
Konkludując,nikomu bardziej nie powinno zależeć na Twoim zdrowiu niż Tobie!
Materiały publikowane na blogu służą wyłącznie do celów informacyjnych. Nie mają na celu stawiania diagnozy i sugerowania najlepszych sposobów leczenia poszczególnych chorób – przede wszystkim obowiązek ten należy do lekarzy.
Stan zdrowia pacjenta powinien być konsultowany na bieżąco z odpowiednimi specjalistami. Nie biorę odpowiedzialności za osoby, które samodzielnie próbują innych kuracji.
Osoby poniżej 18 roku życia powinny czytać bloga wyłącznie pod opieką dorosłych – zawarte w nim treści mogą w znaczący sposób wpłynąć na ich zdrowie i styl życia.
4 komentarze do “Istota tkwi w naturze – naturalna witamina C”