Dzika róża – idealna na jesień

Dzika róża – idealna na jesień

Gdzie wykorzystuje się płatki z dzikiej rożny

Dzika róża – idealna na jesień. W zielarstwie wykorzystuje się głównie płatki oraz owoce róży. Pierwsze z nich wykazują właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciw pasożytnicze oraz uspokajające. Są również doskonałym tonikiem wspomagającym zdrowie serca, redukują poziom cholesterolu oraz sprawdzają się w roli środka przeczyszczającego. Płatki róży wykorzystać można także jako lekarstwo na wysypki, rany oraz siniaki. Zażywane wewnętrznie wykazują właściwości przeciwzapalne, co czyni z nich doskonały środek na ból gardła oraz wrzody. Co więcej, skutecznie zwiększają one apetyt i pobudzają wątrobę oraz krążenie.

W przypadku gorączki 

W przypadku gorączki róża jest w stanie skutecznie obniżyć temperaturę naszego ciała, pomagając pozbyć się przykrych dolegliwości. Jako że działa ona również przeciwskurczowo, zapobiega skurczom w układzie oddechowym (towarzyszą one między innymi astmie oraz kaszlu), mięśniach (skurcze oraz urazy sportowe) oraz jelitach (skurcze, zaparcia). Dzika róża – idealna na jesień

Róża zaliczana jest do grupy – emmanagogów – substancji ziołowych oraz roślinnych stymulujących przepływ krwi w obszarze miednicy oraz macicy.

jakie witaminy znajdziemy w owocach rożny?

Owoce róży są bogate w witaminę C, A, B3, D oraz E, co czyni z nich skuteczny środek odżywczy w walce z przeziębieniem i grypą. To także skuteczny przeciwuletniacz chroniący przed wolnymi rodnikami. Dzięki zawartości flawonoidów, owoce róży działają również przeciwbólowo, przeciwutleniająco oraz odmładzająco.

W jaki sposób przygotować herbatę z dzikiej rożny?

Na bazie dzikiej róży przygotować możemy zdrową, pyszną herbatę. Najlepiej przyrządzić ją na bazie naparu ze sproszkowanych owoców kwiatów. W tym celu, 2-4 łyżki produktu zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Przygotowany produkt świetnie sprawdzi się jako baza do prozdrowotnych napojów. Jednym z nich jest mikstura na kaszel i przeziębienie, którą przygotowujemy mieszając bazową herbatę z 1-2 łyżeczkami surowego miodu (najlepiej manuka), sokiem z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy i 2-3 goździkami. W celu wspomożenia procesu trawienia zrobić możemy mocną herbatę z wysoką zawartością tanin, która doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji układu pokarmowego. Czarną herbatę możemy tu zastąpić miętą, którą zaparzamy razem ze sproszkowanymi owocami dzikiem róży oraz odrobiną imbiru. Napój pijemy raz na 45-60 minut aż do ustąpienia przykrych objawów.

Ecolife4u.pl poleca:

LIPOSOMAL VITAMIN C – 250ML

4 SZKLANKI GOLD Z JABŁCZANEM MAGNEZU

VITAMIN C 1000+ – 50TABL

 

Czytaj tez:

Witamina C dla kobiet w ciąży – dlaczego jest tak ważna?

Istota tkwi w naturze – naturalna witamina C

 

Ecolife4u.pl poleca artykuł :

Jagody goji – czy wiedziałes że…?

 

Uściski

Beata Tymińska,

Nikomu bardziej nie powinno zależeć na Twoim zdrowiu niż Tobie!

Materiały publikowane na blogu służą wyłącznie do celów informacyjnych. Nie mają na celu stawiania diagnozy i sugerowania najlepszych sposobów leczenia poszczególnych chorób – obowiązek ten należy do lekarzy.

Stan zdrowia pacjenta powinien być konsultowany na bieżąco z odpowiednimi specjalistami. Nie biorę odpowiedzialności za osoby, które samodzielnie próbują innych kuracji.

Osoby poniżej 18 roku życia powinny czytać bloga wyłącznie pod opieką dorosłych – zawarte w nim treści mogą w znaczący sposób wpłynąć na ich zdrowie i styl życia.