Cudowne właściwości karczocha.

Od wielu lat wykorzystuje się karczocha do leczenia otyłości, problemów z trawieniem czy przy rożnych zaburzeniach związanych z wątrobą. Była znana już w starożytności. Działała ona szczególnie przy różnych dolegliwościach nerek. Współcześnie, szczególnie dzięki cynarynie – substancji, którą karczoch zawiera wspomaga także choroby serca. Może być także składnikiem kosmetyków szczególnie przeznaczonych do cery trądzikowej.

Na co działa ta wspaniała roślina?

Podczas leczenia się tradycyjnymi lekami warto zwrócić się także do medycyny naturalnej. Dlaczego? Natura, a w szczególności rośliny mogą mieć cudowne działanie, które może nawet skutecznie zastąpić leki. Karczoch na pewno zalicza się do takich naturalnych substancji. Oprócz tego, że podaje się go przy niestrawnościach, wysokim cholesterolu to także działa na wątrobę skutecznie likwidując problemy z nią. Usuwa z organizmu toksyny, reguluje metabolizm. Cynaryna zawarta w karczochu odpowiada za poziom żółci w wątrobie. Szczególnie roślina ta jest dostępna w sklepach zielarskich w postaci soku, ale też tabletek. Można też zaopatrzyć się w surową roślinę, której szczególnie liście będą miały wiele cennych witamin. Oprócz tego, że jest smaczna, to jest też niskokaloryczna.

Jakie posiada witaminy?

Wyciąg z karczocha zawarty w kosmetykach odpowiada także za zdrowy, młody wygląd skóry. Poza tym dzięki regularnemu spożywaniu tej rośliny możemy zachować młodość oraz dobrą kondycję na dłużej. Udowodniono także, że roślina ta może wydłużać życie. A to za sprawą dużej zawartości antyoksydantów oraz witaminy E, które także zapobiegają nowotworom. Dzięki inulinie, którą zawiera roślina i która jest naturalnym probiotykiem usprawnia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom a także wzdęciom. Ponadto karczoch jest źródłem witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. Idealny jest również dla cukrzyków. Reguluje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ich wchłanianie.

Jak karczoch może pomóc ludziom otyłym?

Oprócz trzymania się dobrze zbilansowanej diety oraz prowadzenia aktywności fizycznej warto także wspomóc odchudzanie i zacząć się suplementować witaminami, które tylko przyspieszą nieco odchudzanie. A jest nim z pewnością karczoch. Nie tylko przyspiesza metabolizm, co polepsza przemianę materii. Zawarta w tej roślinie inulina podobna jest do działania błonnika. Naturalnie zapycha żołądek, dzięki czemu czujemy się szybko syci. Oprócz tego, jego smak porównywany jest do szparagów. Idealnie pasuje do obiadu, ale też do podjadania między posiłkami. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 50 kcal. Produkt ten zaleca się także osobom przebywającym na diecie ketogenicznej, gdyż zawiera bardzo mało węglowodanów.

W jakich dawkach przyjmować roślinę?

Warto zapoznać się z ulotką, kiedy kupujemy suplementy diety . Jeśli chodzi o sok, należy wypić nie więcej jak 30 ml trzy razy dziennie przed posiłkiem. Przedawkowanie go grozi biegunką. Nie zaleca się jedzenia karczocha osobom uczulonym na tę roślinę ale też kobietom w ciąży oraz dzieciom.

 

Ecolife4u.pl poleca:

SPIRULINA 100% ORGANIC – 230TABL

SPIRULINA 100% ORGANIC – 110G

CHLORELLA 100% ORGANIC – 230TABL

CHLORELLA 100% ORGANIC – 110G

 

Czytaj tez:

Witamina C dla kobiet w ciąży – dlaczego jest tak ważna?

Istota tkwi w naturze – naturalna witamina C

 

Ecolife4u.pl poleca artykuł :

Chlorella czy spirulina? Co je łączy a co dzieli?

 

Fot. djedj z Pixabay

Dodaj komentarz