Co to jest spirulina?

Spirulina to substancja, którą pozyskuje się z alg, które są hodowane w Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej. Spirulinę – ze względu na bogatą zawartość białka, witamin i dobroczynnych pierwiastków – zalicza się do jednego z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywane są do produkcji leków, a także kosmetyków czy suplementów diety wspomagających odchudzanie. Poznajmy ją lepiej.

Spirulina – interesująca historia

Spirulina była spożywana już setki lat temu przez Azteków, a także inne ludy zamieszkujące kontynent amerykański. Aby jednak spirulina została lepiej poznana szerszemu gronu odbiorców trzeba było poczekać aż do XX wieku. Pierwsza spisana wzmianka dotycząca tej substancji jest datowana na 1940 rok, kiedy to odbywając swoją podróż na Czarnym Lądzie, w afrykańskiej Republice Czadu, badacz alg, Dangeard odkrył sprzedawany na afrykańskich bazarach specjał.

Dlatego jego raport dotyczący lokalnego przysmaku, nie wzbudził większego zainteresowania. Trzeba było czekać kolejne 25 lat, kiedy skład zielonej substancji został zbadany. Uczynił to belgijski botanik, Leonard, który odkrył, że owa substancja pochodząca z alg to bogactwo witamin i minerałów.

Spirulina – do czego jest wykorzystywana?

Podobne badania do tych belgijskich przeprowadziła francuska ekspedycja w Meksyku. Wnioski potwierdzały tylko doniesienia Leonarda. Dziś spirulinę wykorzystuje się na wiele sposobów. Na jej bazie powstają kosmetyki, produkty lecznicze oraz suplementy diety. W 2016 roku odkryto, że wpływa na zmniejszenie opryszczki na ustach.

Zielone złoto, mleko matki ziemi czy nawet zielone mięso (być może ze względu na bardzo dużą zawartość białka) to tylko niektóre i najbardziej znane określenia, stanowiące odpowiedź na pytanie: co to jest spirulina, którymi nazywa się tę substancję. Każde z nich niesie za sobą pozytywne skojarzenia.

Nic dziwnego, spożywanie spiruliny wzmacnia organizm, dostarczając mu wiele składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, wapń, selen czy magnez, a także dużą ilość białka czy błonnika. Z tego powodu po spirulina sięgają niemal wszyscy. Sportowcy, bo jest to świetne przygotowanie przed treningiem, wegetarianie i weganie, bo pomaga uzupełniać braki związane z substancjami dostarczanymi przez mięso, a także osoby, które planują oczyścić organizm oraz zadbać o szczupłą sylwetkę.

Na zakończenie dodatkowym atutem spiruliny jest fakt, że to całkowicie bezpieczna substancja. Dotąd nie odnotowano żadnych negatywnych skutków ubocznych związanych z jej spożywaniem. Sprzedawana jest w formie tabletek, które należy popić wodą.

 

Ecolife4u.pl poleca:

SPIRULINA 100% ORGANIC – 230TABL

SPIRULINA 100% ORGANIC – 110G

CHLORELLA 100% ORGANIC – 230TABL

CHLORELLA 100% ORGANIC – 110G

 

Czytaj tez:

Witamina C dla kobiet w ciąży – dlaczego jest tak ważna?

Istota tkwi w naturze – naturalna witamina C

 

Ecolife4u.pl poleca artykuł :

Chlorella czy spirulina? Co je łączy a co dzieli?

 

Fot. Konstantin Kolosov z Pixabay

Dodaj komentarz